Psychische klachten

Wat zijn psychische klachten?

Psychische klachten hebben te maken met gevoelens, gedachten en gedrag. U voelt zich bijvoorbeeld somber, gespannen, eenzaam of moe. U maakt zich misschien veel zorgen, denkt steeds aan angstige situaties of bent snel geïrriteerd. U kunt zich moeilijk concentreren, bent verward of slaapt slecht.

U kunt er ook lichamelijke klachten bij hebben, zoals hoofdpijn, hartkloppingen, nekpijn of maagklachten.

Door de psychische klachten kunt u uw dagelijkse dingen minder goed doen, of helemaal niet meer. Bijvoorbeeld werken of zorgen voor kinderen.

Een bepaalde combinatie van psychische klachten is een psychische aandoening. Voorbeelden van psychische aandoeningen zijn een depressie, angststoornis, dwangstoornis en eetstoornis.

Wat te doen als u psychische klachten ervaart?

Met uw huisarts kunt u bespreken welke klachten u heeft en welke invloed ze hebben op uw dagelijks leven. Bijvoorbeeld op uw relatie, gezin, werk, opleiding en hobby’s.

U kunt met uw huisarts ook bespreken welke hulp u graag zou willen. Wat belangrijk daarbij is, dat u met uw huisarts alle aspecten van uw leven kan bespreken zodat hij/zij een compleet beeld krijgt van uw klachten én zaken die van invloed kunnen zijn op die klachten (bijvoorbeeld piekeren en slapeloze nachten omdat u geldproblemen heeft of problemen in uw relatie). De huisarts kan u ook vragen een vragenlijst in te vullen om zo een goed beeld te krijgen welke hulp u het beste kan gebruiken.

Behandeling bij de huisarts of in de GGZ?

Uw huisarts of de praktijkondersteuner (POH GGZ) kan u helpen:

– Als de psychische klachten of aandoening:

– niet heel veel invloed hebben op uw dagelijks leven

– en de klachten nog maar kort duren.

– Als u problemen heeft op uw werk, in uw relatie, bij veranderingen in uw leven of bij het verwerken van verlies.

– Als u een lichamelijke ziekte heeft waarbij u psychische ondersteuning nodig heeft.

– Als u liever in de huisartsenpraktijk begeleid wilt worden dan in de GGZ (ook al zou het beter voor u zijn om een behandeling in de GGZ te krijgen). Dit kan alleen als het geen gevaar voor u en uw omgeving geeft. Uw huisarts zal met u bespreken waarom behandeling in de GGZ beter voor u zou zijn.

Wanneer komt GGZ Wijzer in beeld bij psychische klachten?

Als u psychische klachten heeft, kunnen verschillende hulpverleners u helpen. GGZ Wijzer kan u en uw huisarts helpen bij het verkrijgen van een goede diagnose en een behandeladvies op maat. Dit kan online, vanuit uw eigen huis. U kunt zichzelf aanmelden of dit via de huisarts doen. In beide gevallen is wel een verwijsbrief van uw huisarts noodzakelijk.

Wanneer direct contact opnemen bij psychische klachten?

Bel direct uw huisarts, de huisartsenpost of de crisisdienst:

– als u direct hulp nodig heeft door een psychische crisis

– als u denkt aan zelfdoding

– als u deze klachten krijgt: u wordt achterdochtig, wilt minder contact met anderen, hoort of ziet af en toe dingen die anderen niet horen/zien (dit zijn verschijnselen van een psychose).

Bron: Thuisarts.nl