Depressie en angststoornissen online behandeling

depressie | depressieve stemmingsstoornis (2 behandelingen per week mogelijk)

GGZWijzer verzorgt online behandelingen. U kunt daarvoor uw laptop, desktop, tablet of uw smartfoor gebruiken. U hoeft geen speciale software te gebruiken. Online behandelen biedt veel voordelen zoals geen reistijden, u ondergaat uw behandeling in uw eigen vertrouwde omgeving.

Een depressie is een aandoening die de stemming en de gevoelens raakt. En dat is heel wat anders dan een dag ‘wat neerslachtig of down zijn’. Iedereen heeft weleens een slechte dag of enkele slechte dagen achter elkaar. Maar een depressie voelt heel anders aan. Als je eraan lijdt, kun je ondergedompeld raken in somberheid. Je hebt ook het gevoel dat het ineens iedere dag slechter en slechter wordt en dat je ook steeds sneller, dieper in de put geraakt. Je verliest je interesse in de mensen en de dingen om je heen en kunt niet meer echt genieten. Ook niet meer van de dingen die je anders echt heel leuk vond. Als de gevoelens van diepe somberheid langer dan twee weken duren, is het zaak actie te ondernemen en op zoek te gaan naar een behandeling.

Veel mensen hebben er last van

Depressie komt van alle psychische aandoeningen het meest voor. Dus je bent niet de enige…! Het zijn vaker vrouwen dan mannen die eraan lijden. Maar iedereen kan er last van hebben, ongeacht leeftijd, opleiding of etnische afkomst. Voor ‘buitenstaanders’ is het soms moeilijk te volgen waarom iemand depressief is, want aan de buitenkant lijkt alles goed te gaan…maar jij voelt je aan de binnenkant heel anders! Zo’n vijf procent van de mensen in Nederland heeft jaarlijks een depressie. Maar het percentage dat ooit in het leven een depressie heeft, ligt vele malen hoger (bijna 19%). Soms heeft iemand daar maar 1 keer in zijn/haar leven last van, soms overkomt het iemand een paar keer in het leven en sommige mensen hebben er ieder jaar of iedere 2 jaar last van.

Een depressie gaat soms voorbij, maar vaak niet vanzelf. Of het lijden tijdens de depressie is zo zwaar dat het niet goed is er niets aan te doen. Ongeveer de helft van de mensen met een depressie herstelt binnen drie maanden. Een ander deel, ongeveer één vijfde, kan er jarenlang last van hebben. En dit zijn maar globale cijfers. Voor jou persoonlijk kan het heel anders liggen.

Waaraan herken je een depressie?

Depressieve klachten zijn soms niet goed te herkennen. Veel van de klachten kunnen ook op iets anders duiden. Sommige klachten heeft iedereen weleens. Toch zijn er wel duidelijke aanwijzingen. Als je aan een depressie lijdt, heb je altijd last van

A. een sombere stemming, gedurende het grootste deel van de dag en bijna elke dag

B. vermindering van interesse of plezier in bijna alle activiteiten

Daarnaast zijn er meer symptomen. Wie een depressie heeft, heeft altijd wel minstens vijf van de volgende klachten:

  1. gewichtsverandering. Zowel veel afvallen als veel aankomen komt voor. Dus verlies van eetlust of juist heel veel willen eten
  2. slecht slapen, slapeloosheid , zowel slecht inslapen of heel vroeg wakker worden. Maar ook het tegenovergestelde komt vaak voor: heel veel en heel lang slapen
  3. Lichamelijke onrust. Een extreem onrustig gevoel, moeite met stil zitten. Elke dag. Soms komt het ook voor dat iemand zijn bewegingen juist heel erg vertragen, uiterst langzaam worden.
  4. Vermoeid, lusteloos, traag en moe, gebrek aan energie, bijna elke dag
  5. Gevoelens van waardeloosheid, of overdreven schuldgevoelens.
  6. Verminderd vermogen tot nadenken. Moeite met concentreren, denken en beslissingen nemen, bijna elke dag
  7. Steeds terugkerende negatieve gedachten. Veel piekeren. Denken in negatieve cirkels.
  8. geen zin in seks
  9. vaak denken aan de dood en aan de eigen dood

Deze symptomen worden ook genoemd in het handboek dat psychiaters en psychologen veel gebruiken, de DSM-5 (de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders).

De Behandeling

GGZWijzer verzorgt online behandelingen. U kunt daarvoor uw laptop, desktop, tablet of uw smartfoor gebruiken. U hoeft geen speciale software te gebruiken. Online behandelen biedt veel voordelen zoals geen reistijden, u ondergaat uw behandeling in uw eigen vertrouwde omgeving.

Heel vaak zeggen mensen die last hebben van een depressie: “ik denk dat dit nooit meer over gaat…!” En daar klinkt een bepaalde hopeloosheid uit. Dat is een begrijpelijke gedachte.

Gelukkig hoeft dat niet zo te zijn! Een depressie is in de regel goed te behandelen. Ook in uw specifieke situatie met alle bijzondere omstandigheden waar u mee te maken heeft.

En wanneer kunnen we spreken van “resultaat”? Als u naar de huidige situatie kijkt, zijn er ongetwijfeld veel zaken die u als negatief ervaart: dingen die u vroeger leuk vond, vindt u nu zinloos…Activiteiten die u graag deed, doet u niet meer…u heeft er de energie niet meer voor. Niet meer goed kunnen slapen en uitgerust wakker worden.

De hele dag bezig zijn met negatieve gedachten en gevoelens van paniek en angst….kortom, er is een hele lijst met zaken die de kwaliteit van leven behoorlijk naar beneden hebben gehaald.

Een behandeling heeft volgens ons “resultaat” als steeds meer van deze negatieve zaken weer uit uw leven verdwijnen en u weer op een gewone manier, steeds meer van het leven kunt geniete…! En dat is vaak, genieten van kleine dingen.

En dat is de focus bij GGZ Wijzer! Wij gaan samen met u aan de slag om zo snel mogelijk steeds meer negatieve zaken weg te halen en te vervangen voor gewone zaken waar u weer het gevoel van krijgt “blij” te kunnen zijn. En dat niet van de ene op de andere dag, maar vanaf de eerste week gaan we wel zo snel mogelijk de eerste resultaten bereiken.

De doelstelling is om u na 2 maanden al een veel betere “levenskwaliteit” te laten ervaren. Daar hebben wij goede professionele observeer methoden voor, zodat u ook zelf de behaalde resultaten kunt zien, naast dat u het zelf ‘van binnen’ zult ervaren.

De eerste fase van de behandeling is de diagnose, alles in kaart brengen waar u last van heeft.

De tweede fase is de activatie. We gaan u helpen om met behulp van Cognitieve Gedragstherapie uw manier van denken aan te passen, wat meteen invloed heeft op uw gevoelens. En vervolgens gaan we u helpen ook uw gedrag aan te passen, waardoor u weer meer activiteiten kunt doen die u uit de somberheid en negatieve cirkel-denken gaat halen. We stimuleren dus de cirkel : meer positieve activiteiten, meer voldoening, minder somberheid, meer positieve activiteiten.

De derde fase is gericht op het effect van de gedragsverandering goed te analyseren en te blijven stimuleren. Tegelijkertijd worden de automatische negatieve gedachten weg gehaald.

De vierde fase is vooral gericht het anders “neerzetten” van vastgeroeste denkbeelden en dingen zoals “vermijden” van zaken en activiteiten. U zult merken dat u weer veel meer de “eigen regisseur” wordt van uw leven. U leert veel meer eigen sturing te geven aan hoe u denkt en voelt.

De vijfde fase is vooral gericht op het goed begrijpen hoe u moeilijke, plotseling opkomende situaties het hoofd kunt bieden, zonder weer terug te vallen in depressieve gevoelens. Hierdoor wordt u “sterker” en voorkomen we terugvallen in de toekomst.

Natuurlijk zal uw behandelprogramma in detail aangepast worden op uw specifieke situatie.

Deze fasen willen we met succes doorlopen in 2 of 3 maanden. Maar al snel na het begin van de behandeling is het de doelstelling dat u zich al wat beter gaat voelen en dat u die verbetering steeds weer opnieuw gaat waarnemen. Het resultaat komt dus niet aan het einde van de behandeling maar gaan we onderweg al ervaren.

Daar waar het zinvol is, zullen we EMDR als behandelmethode in de sessies brengen. Dit is een zeer beproefde methodiek die steeds vaker bij depressies, op bepaalde momenten, succesvol kan worden ingezet. Daarvoor beschikt GGZ Wijzer over een mooie innovatieve software waardoor de psycholoog heel gemakkelijk EMDR bij een online behandeling kan gebruiken.

Na de behandeling

Als de behandeling is afgerond analyseert u samen met de psycholoog de resultaten en bepaalt u samen met de psycholoog of er nog een bepaalde ‘nazorg’ moet worden ingepland. Dat kan helemaal individueel bepaald worden. Soms vinden mensen het een fijn idee als er 1 keer per maand even contact is om er zeker van te zijn, dat het behaalde resultaat goed blijvend van aard is.

Ook is het fijn om te weten, dat wanneer het nodig is, uw psycholoog weer snel een nieuwe afspraak kan maken.
Het is in ieder geval de doelstelling van GGZ Wijzer dat u zich snel weer een heel stuk beter voelt, en zelfstandig dat resultaat kunt vasthouden. Maar mocht het nodig zijn, is GGZ Wijzer weer gemakkelijk en snel bereikbaar voor u.

angststoornissen | paniekaanvallen (2 behandelingen per week mogelijk)

GGZWijzer verzorgt online behandelingen. U kunt daarvoor uw laptop, desktop, tablet of uw smartfoor gebruiken. U hoeft geen speciale software te gebruiken. Online behandelen biedt veel voordelen zoals geen reistijden, u ondergaat uw behandeling in uw eigen vertrouwde omgeving.

Er zijn veel verschillende angststoornissen. En zo’n 20% van de mensen hebben in hun leven te maken met een angststoornis. Zo kennen we specifieke fobieën zoals angst voor vliegen, angst voor spinnen, angst voor grote ruimtes. Maar er zijn ook veel angststoornissen die algemener en minder vast omlijnd zijn. Onze psychologen gaan samen met u kijken welke soorten angst u ondervindt en wanneer een gevoel van angst of zelfs een angst- of paniekaanval zich voordoet. Vrijwel alle angststoornissen zijn goed behandelbaar, ook online. In de regel is het behandelen van een angststoornis gedurende een kortere periode af te ronden dan bijvoorbeeld het behandelen van een depressie.

Ook komt het vaak voor dat gevoelens van angst of een angststoornis gepaard gaat samen met een depressie. Dan zal het behandelen van die angststoornis een onderdeel uitmaken van de depressiebehandeling.

Bij het behandelen van angst zal EMDR (zie https://www.emdr.nl/) daar waar mogelijk, toegepast worden. GGZ Wijzer heeft de beschikking over unieke software, waarmee EMDR zeer professioneel en succesvol online toegepast kan worden. U hoeft als cliënt geen software te downloaden, maar u krijgt gewoon een link toegestuurd waarmee u kunt inloggen.

Het is de doelstelling van GGZ Wijzer en haar psychologen om u zo snel mogelijk af te helpen van uw angsten en paniekaanvallen, zodat u snel weer een gewoon en gelukkig leven kunt leiden.